Spaanse wijn en de Spaanse wijngaarden

Spaanse wijn is er in diverse soorten en smaken. In elke Spaanse regio – van noord tot zuid – heeft zo zijn eigen wijngebied waar verschillende druivenrassen groeien. Dat maakt dat je dus ook kriskras door het land kunt genieten van een lokaal wijntje. In dit artikel leert u meer over de best wijngaarden uit Spanje.

Over wijnland Spanje

Spanje staat na Italië en Frankrijk op plek 3 als het gaat om de grootste wijnproducerende landen ter wereld. Maar ondanks die derde plek heeft het land wel de meeste wijngaarden ter wereld. Bij elkaar opgeteld is dat namelijk 1,1 miljoen hectare aan wijngaarden. Dat komt neer op een productie van 37 miljoen hectoliter Spaanse wijn per jaar. En dat Spanje al sinds jaar en dag actief is in de wijnbouw, bewijst archeologische vondsten. Daaruit blijkt dat die wijnbouw helemaal terug tot aan het begin van onze jaartelling. Door de jaren heen heeft Spanje de wijnbouw steeds meer gemoderniseerd. In 1985 werd het land lid van de EU en dat heeft ook een erg positief gevolg gehad voor de Spaanse wijnen.

Spaanse wijngaarden: 3 uitgelicht

Er zijn dus heel wat wijngaarden in Spanje. Maar ze zijn niet zo intensief beplant. Dat komt omdat daar te weinig ruimte voor is. Te weinig ruimte om de druiven ruim te planten. Drie van de bekendste wijnstreken, waar hele goede wijnen worden gemaakt, zijn:

  • Ribera del Duero
  • Rueda
  • Rioja

Ribera del Duero

Ongeveer 120 kilometer vanaf Madrid ligt Ribera del Duero, de meest prestigieuze Spaanse wijngebied van dit moment. De wijnvelden – 20.841 hectare – strekken zich uit langs de oever van de rivier de Duero. De meest verbouwde druif is hier de tempranillo en tintos (97%). Het restant wordt gevormd door rosé wijnen die overige drie procent voor hun rekening neemt.

Rueda

De prachtige fruitige witte druiven die tot de beste van Spanje worden gerekend, vindt u in Rueda. Rueda is op ongeveer twee uur rijden van Madrid verwijderd en bevindt zich in de provincies Valladolid, Segovia en Ávila aan de oevers van de Duero. Het wijngebied heeft een klimaat dat bestaat uit hete zomers en koude winters. De dag- en nachttemperaturen verschillen ook veel van elkaar. Dat draagt bij aan een heerlijke frisheid en aroma.

Plaats een reactie